Mitä jalkaan kävelyn alkeita opettelevalle?

Tilanne on varmasti tuttu kaikille vanhemmille – lapsi nousee seisomaan, ottaa ensimmäisiä askeliaan tukea vasten ja BOOM – haparoivat ensiaskeleet muuttuvat jo juoksenteluun ympäri olohuonetta.
Kodin sisätilat käyvät vääjäämättä ahtaiksi ja energiaa pitäisi päästä purkamaan myös lähileikkipuistoon. Eihän sinne kuitenkaan ihan avojaloin kehtaa lähteä, joten ollaan tilanteessa, jossa lapselle pitäisi valita ensimmäiset ihan oikeat jalkineet.
Tässä tilanteessa olemme vaimoni kanssa itsekkin tällä hetkellä ja minulle luontaiseen tyyliin halusin perehtyä asiaan ja löytää lapsellemme mahdollisimman hyvät jalkineet.

Useiden eri lähteiden ja tutkimusten valossa nykytieteessä vallitsee melko selvä konsensus, että paras vaihtoehto pienille lapsille on:

  1. Paljain jaloin kulkeminen aina, kun mahdollista
  2. Ohuella jarrusukalla kulkeminen, jos paljain jaloin ei voida olla
  3. Jos kengät pitää laittaa jalkaan, niin kengän pitää pyrkiä ”matkimaan paljain jaloin olo”. Eli kengässä pitää olla ohut ja joustava pohja, leveä lesti varpaista ja tukien pitää loistaa poissaolollaan. Tämä kenkä tyyppi tunnistetaan parhaiten nimellä paljasjalkakenkä.

Ihan joka paikkaan, ja varsinkaan missä tahansa säässä, en lastani paljain jaloin päästä, joten tästä seurasi sitten seuraava vaihe, eli kyseisten kenkien löytäminen. En tiedä etsinkö vääristä kaupoista, mutta Forssassa tuon kaltaisia jalkineita en löytänyt mistään. Ajattelin, että eihän se näin voi olla ja ryhdyin tuumasta toimeen. Otin yhteyttä Vihtiläiseen paljasjalkakenkiä valmistavaan Feelmaxiin ja sovin tapaamisen. Asiat nytkähtivät eteenpäin ja nyt saa Forssan Intersportista parasta mahdollista laatua pienen lapsen jalkaan. Malleja on neljä, joista kaksi on matalavartista kevyempää mallia ja kaksi korkeampivarista, joissa mukana eristettä. Koot 22-28.

Feelmaxin tarina on vielä saamassa erittäin mielenkiintoisen käänteen, kun jalkineiden valmistus ollaan siirtämässä portaittain Suomeen. Nyt markkinoilla olevat tuotteet ovat  maahantuotuja, mutta ostamalla niitä rahoitat samalla uuden suomalaisen kenkätehtaan jälleenrakennusta. Ainakin itselleni tämä on merkittävä asia ja sellaista kehitystä, jota toivoisi tapahtuvan enemmänkin.

Tulkaahaan testaamaan
Aki

Posted in 2019, Sekalainen.